Vítěz každého měsíčního kola získává poukaz na konzumaci zdarma v kavárně a vinárně Útulno v hodnotě 200 korun. Hlasovat mohou účastníci soutěže i náhodní čtenáři soutěžních příspěvků. Podmínkou pro získání ceny je předložení účtenky z kavárny Útulno v příslušném měsíci v jakékoli výši a vybrání výhry do měsíce od vyhlášení vítězství.

JAK SOUTĚŽIT? Soutěžní příspěvky na dané měsíční téma můžete posílat mailem na adresu sedljaro@gmail.com. Všechny se objeví na této stránce. Hlasování končí vždy o půlnoci poslední den příslušného měsíce. Pokud si pod příspěvkem nepřejete uvést celé své jméno, prosím upozorněte nás na to. Přejeme všem hodně dobrých nápadů.

středa 19. prosince 2012

Příspěvek číslo 23: STROMEČKY, TŘESTE SE


Ti tři kluci se znali odmalička. Narodili se ve stejném roce (i když každý v jiném měsíci), plácali bábovičky na tomtéž pískovišti, dokonce se sešli ve stejné školní třídě. Jirka, Honza, Jarda. Každý z nich byl trochu jiný, ale jedno měli společné: nešlo o žádné grázly.
Může to znít jako pohádka. Ale pohádka to v žádném případě není. Ti kluci spolu hrávali i v žákovském fotbalovém týmu. Jeden z nich byl jeho kapitánem. Honza. Co to má společného s Vánocemi? Zatím nic. Vyčkejte. Nebo třeba přestaňte číst.
Trojice kluků sportovců dospěla k věku patnácti let. Každý z nich začal být trochu jiný. Hlavně ve vztahu k děvčatům. Jarda plachý, Jirka odměřený, Honza něco mezi tím. Ale ani o to nejde.
Měli své představy, které se jim tu a tam splnily (alespoň částečně), měli své ideály, o nichž snili. Časem, hodně pozdějším časem zjistili, že ideál neexistuje. Jen se mu může někdo – nebo něco – jen přiblížit. Víc nebo méně.
Ještě pořád vám není jasné, kdeže jsou ty Vánoce, jež nemusí být jen svátky klidu? Tak dobře, už se k tomu dostáváme. Není důležité, koho z těch tří kluků napadlo to, co řekl: „Uděláme našim doma radost. Překvapíme je a přineseme jim stromek.“
Mlčení znamená souhlas. Zbývající dva to tím potvrdili. Ale jen chvíli. „Jak to myslíš?“ pronesl jeden ze zbývajících dvou. Vyslechl, že zkrátka přinesou rodičům domů vánoční stromek. Dřív, než bude potřeba jej koupit. A platit. „Takže krádež,“ podotkl třetí. „Krádež z lesa?“ ujistil se.
Ano. Šlo o krádež stromku z lesa, vyjasnili si po nějaké době všichni tři kamarádi.
Chvilku svorně mlčeli. „Tak jo. Kdy, kde a jak?“ zeptal se jeden z těch patnáctiletých. Nejmenovaný iniciátor měl jasno. „Zítra, v sousedním lese. S pilkou. Kdo ji může přinést?“ Zase ticho. „Dobře. Tak ji vezmu já. Táta doma takovou šikovnou, akorát do ruky, má,“ uzavřel pro tuhle chvíli záležitost iniciátor vánoční stromečkové akce.
Na jejím startu byli nervóznější než sprinteři před finálovým olympijským závodem. Nechtěli to dávat najevo, ale vzájemně se přečetli. Přece jen se znali už hodně dlouho. A dobře.
Sněhem mírně poprášené stromky je přivítaly mlčky. Jak jinak? Když se však zuby pilky zakously do prvního vybraného nešťastníka, jako by promluvil: „Neděláte dobře.“ Nebylo mu to nic platné. Šel k zemi.
Pak druhý a taky třetí. Zbývalo je svázat, vzít na ramena a odnést domů. Trojice kamarádů se po sobě podívala radostně a skoro vítězně. Kluci netušili, že v duchu jásají předčasně.
Hajný byl na rozdíl od nich zkušený. V klidu si počkal, až trojice stromkových pytláků dokončí svou nečistou práci. Až povlečou svou kořist z lesa. A pak je zaskočil.
Moc se nemluvilo. Kluci hodili stromky na zem a chtěli začít utíkat. Neudělali to. Jednak kvůli nepřátelsky se tvářícímu psovi, jednak proto, že hajný dobře znal iniciátora stromečkové akce.
Ve všech třech rodinách bylo před Vánocemi rušno a dusno. Po klidu ani památky. Ne, nešlo o pokutu, kterou museli rodiče kluků zaplatit. Důvodem byl šok rodičů. Nečekali, že jejich děti něco takového udělají.
Může to skutečně znít jako pohádka. Ale pohádka to fakt není. Autor těchto řádků je totiž jeden z oněch kluků. Který? Zkuste hádat.
JINDŘICH ROLNÝ

Žádné komentáře:

Okomentovat