Vítěz každého měsíčního kola získává poukaz na konzumaci zdarma v kavárně a vinárně Útulno v hodnotě 200 korun. Hlasovat mohou účastníci soutěže i náhodní čtenáři soutěžních příspěvků. Podmínkou pro získání ceny je předložení účtenky z kavárny Útulno v příslušném měsíci v jakékoli výši a vybrání výhry do měsíce od vyhlášení vítězství.

JAK SOUTĚŽIT? Soutěžní příspěvky na dané měsíční téma můžete posílat mailem na adresu sedljaro@gmail.com. Všechny se objeví na této stránce. Hlasování končí vždy o půlnoci poslední den příslušného měsíce. Pokud si pod příspěvkem nepřejete uvést celé své jméno, prosím upozorněte nás na to. Přejeme všem hodně dobrých nápadů.

sobota 8. prosince 2012

Příspěvek číslo 19: CHLAPI PRÝ NEBREČÍ. NENÍ TO PRAVDA


Z postelového pohledu na zádech ležícího „střelce“ strop pokoje Vánoce ničím nepřipomínal. A jeho stěny už vůbec ne. Svátky klidu a míru, jak je mnozí nazývají, v něm tu a tam probleskovaly snad jen zásluhou malé voňavé svíčky, kterou jsem před chvílí zapálil.
Pět kroků od okna ke dveřím, pět kroků od dveří k oknu, napsal kdysi kdosi. Fučík. Měl na mysli celu. Jenže tahle moje místnost vězeňská cela není. I když ji v některých chvílích připomíná.
Naše manželství mi zase připomíná propast. Hlubokou propast. Blížilo se dospělému osmnáctiletému věku, když jsem nečekaně uslyšel: „Už s tebou nechci žít. Jsi nula, nic jsi v životě nedokázal. Nevážím si tě, rozvedeme se.“
Trochu jsem tušil, že se k něčemu podobnému schyluje. Nápověd byla po těch společně prožitých letech spousta. Třeba návštěva kadeřnice, po níž se matka našich dvou šikovných dospívajících dětí vrátila bez jakékoli změny na hlavě. Vlastně se změnou – poměrně dost rozcuchaná. Taky její příchod ve tři ráno. S kabátem hodně vyváleným ve sněhu. Nadřazenost v jejím chování, úsečnost v debatách, které jsme dřív vedli dlouho, příjemně, s humorem a bez problémů.
Budiž jí ke cti, říkal jsem si tenkrát na konci léta, že to chce řešit rozumně. „Rozejdeme se v klidu. Jako dobří dlouholetí partneři.“ Tak to říkala. Nebo podobně.
Nebylo mi to jedno. Ale co člověk nadělá? Dohoda zněla, že počkáme, až bude kluk plnoletý. V lednu. Dohoda je věc jedna, skutečnost druhá. Události dostaly spád. Jeden se nestačil divit. Dohoda nedohoda, děti neděti, skoro exmanželství neexmanželství.
Úřední obálku s oním pro každého málo oblíbeným pruhem jsem si na poště vyzvedl týden před Vánocemi. „Dostal jsem ten nejhezčí dárek pod stromeček za celou dobu našeho manželství. Nejen za manželství, za celý život,“ poznamenal jsem tehdy hlasem, který snad ani nebyl můj. A uvolnil tím lavinu. Hlasitých slov a výčitek.
Od té chvíle jsem začal být pro svou zatím stále zákonitou manželku jakousi ještě špinavější onucí. Neustále se od ní odvracela a ignorovala ji. Natož aby jí třeba řekla: „Ty špindíro odporná, s tebou se už nemám o čem bavit.“
Tohle všechno i mnohé jiné mi běželo hlavou v té pozici na zádech ležícího postelového střelce. Na Štědrý večer, někdy krátce po sedmé hodině. Za dveřmi a zdí kuchyně sousedící s mým obývacím pokojem bylo slyšet hlas mé kdysi tolik milované ženy: „Ať je nám všem dobře. Ať se tady za rok zase všichni sejdeme ve zdraví.“
Ne, nepřeslechl jsem se. Byla to stejná slova, která říkala u vánoční večeře každý rok. Možná si neuvědomila, že tentokrát je situace jiná. Sakra jiná. Že mi o den dřív řekla: „U stolu a u stromku tě nechci.“ V té chvíli jsem tomu nevěřil. Nemohl uvěřit. O den později jsem tu větu uslyšel znovu.
Chlapi nebrečí, říká se. Jenže mně se brečet chtělo. A pak ještě jednou. Když za mnou o něco později přišly obě děti. Když mi dávaly svoje vánoční dárky a přály mi všechno nejlepší. „Mám vás rád,“ řekl jsem jim tenkrát a nevěděl, co si myslí o slzách, které se vyronily z mých očí.
Je to naštěstí dávno. Hodně dávno. Všechno přebolelo, čas a život pohnuly mnohým. Děti jsou už dávno dospělé, často se potkáváme. Nevím, co si myslí o Vánocích ony. Já je od určité doby nemám rád. Divíte se mi?
SLÁVEK ZAHRADNÍČEK

Žádné komentáře:

Okomentovat