Vítěz každého měsíčního kola získává poukaz na konzumaci zdarma v kavárně a vinárně Útulno v hodnotě 200 korun. Hlasovat mohou účastníci soutěže i náhodní čtenáři soutěžních příspěvků. Podmínkou pro získání ceny je předložení účtenky z kavárny Útulno v příslušném měsíci v jakékoli výši a vybrání výhry do měsíce od vyhlášení vítězství.

JAK SOUTĚŽIT? Soutěžní příspěvky na dané měsíční téma můžete posílat mailem na adresu sedljaro@gmail.com. Všechny se objeví na této stránce. Hlasování končí vždy o půlnoci poslední den příslušného měsíce. Pokud si pod příspěvkem nepřejete uvést celé své jméno, prosím upozorněte nás na to. Přejeme všem hodně dobrých nápadů.

neděle 9. prosince 2012

Příspěvek číslo 20: PROMIŇ, MAMI


Mobil mu v kapse zavibroval a současně začal vyzvánět. Ač se to může zdát nemožné, člověk najednou vycítí, že přístroj tentokrát přináší nějakou nepříjemnou zprávu. Jako právě v tomto případě.
Představil se a vzápětí se mu před očima zatmělo. „Vaše maminka leží tady u nás v nemocnici. Selhalo jí srdce, sousedka ji našla v bezvědomí v předsíni jejího domku. Musela tam ležet dlouho, možná celou noc,“ informoval ho ten příjemný neznámý ženský hlas.
Poděkoval za zprávu, zamáčkl tlačítko přístroje a zdálo se mu, že všechno se s ním začíná točit. Pro jistotu se zády opřel o zeď domu. Začal se ho zmocňovat zmatek. Co teď? Co mám vlastně dělat?
Do Vánoc zbýval týden. Navštívit ovdovělou matku v jejím vesnickém domku měl v plánu včera večer. Chtěl se jí zeptat, jestli něco nepotřebuje a taky ji pozvat na svátky k sobě domů. Jenže kolegové v práci ho udolali. Narychlo zorganizovali jakýsi předvánoční večírek a přesvědčili ho, že na něm nesmí chybět. „Zajedeš za máti zítra. Vždyť nehoří,“ byl jejich poslední argument, na který – i když váhavě – přistoupil.
Zatracení kamarádi. Vždyť já ji kvůli nim zabil, napadlo ho. Kdybych za ní včera jel, mohlo být všechno jinak. Pak si uvědomil, že jeho matka mrtvá není. Žije. „Vaše maminka leží tady u nás v nemocnici.“ Tak to ten neznámý ženský hlas říkal. Musím za ní, okamžitě musím za ní, uvědomil si konečně jedináček.
Lékař byl sympatický muž ve středním věku. Vlil mu do žil optimismu. „Zatím není nic jisté, ale věřím, že vaše maminka to přežije. Má tuhý kořínek,“ uslyšel od něho. Nebo se mu to jen zdálo? Nenamlouval si to?
Vánoce ze svého letošního kalendáře vymazal. Úplně a definitivně. Když zaslechl ze svého rádia nebo televizoru jakoukoliv zmínku o nich, přístroje okamžitě nemilosrdně vypínal.
Po večerech sedával ve svém oblíbeném pohodlném křesle a hlavou se mu honilo všechno možné. Vzpomínky na dětství, na bezdětné manželství s neslavným koncem, na otcovu tragickou smrt. Na kamarády a kolegy z práce, s nimiž mu bylo u piva tak dobře.
Až moc dobře. Natolik dobře, že jsem kvůli nim skoro zabil svou matku, vyčítal si pořád dokola. Jestli to nepřežije, bude to moje vina. Jen a jen moje vina, peskoval se. Teď v křesle i po každém odchodu z návštěvy matky v nemocnici. Jestli to přežije, přestanu pít. A začnu kašlat  na kamarády i kolegy v práci, dával si předvánoční i novoroční předsevzetí současně. Pokud to přežije, nastěhuju ji k sobě. Ať se jí to líbí nebo nelíbí, rozhodl se těsně předtím, než v křesle psychicky unavený tvrdě usnul.
Matka to přežila. Doktor měl pravdu – do života ji vrátil skutečně hodně tuhý kořínek. Jen s přestěhováním k synovi nechtěla souhlasit. Pokud mě k tomu donutíš, zabiješ mě,“ uslyšel od ní. Těch dvou slov – zabiješ mě – se lekl. Vždyť já tě už jednou málem zabil, podruhé se o to pokoušet nebudu, řekl si.
Nechal ji žít v jejím domku, k němuž měla celoživotní vztah. A jezdil tam za ní dvakrát, třikrát týdně. Kamarády a kolegy v práci hodil za hlavu. Vyčítali mu to, ale bylo mu to jedno.
Jedno mu nebyla jiná věc: na příští vánoce se moc těšil, ale nakonec je prožil sám. Krátce před nimi jeho matka zemřela. Doma, v klidu, v jeho oblíbeném křesle, které jí do domku přivezl. Mezi jeho dvěma návštěvami.
Vánoce pro něho znovu nebyly Vánocemi. Byl smutný, dokonce si i pobrečel. Ale tentokrát jsem ji nezabil, utěšoval se.
KAREL ČTVRTEČKA

Žádné komentáře:

Okomentovat