Vítěz každého měsíčního kola získává poukaz na konzumaci zdarma v kavárně a vinárně Útulno v hodnotě 200 korun. Hlasovat mohou účastníci soutěže i náhodní čtenáři soutěžních příspěvků. Podmínkou pro získání ceny je předložení účtenky z kavárny Útulno v příslušném měsíci v jakékoli výši a vybrání výhry do měsíce od vyhlášení vítězství.

JAK SOUTĚŽIT? Soutěžní příspěvky na dané měsíční téma můžete posílat mailem na adresu sedljaro@gmail.com. Všechny se objeví na této stránce. Hlasování končí vždy o půlnoci poslední den příslušného měsíce. Pokud si pod příspěvkem nepřejete uvést celé své jméno, prosím upozorněte nás na to. Přejeme všem hodně dobrých nápadů.

středa 13. března 2013

Příspěvek číslo 33: VÍŠ, KDO JSEM?


Ty botičky, které jsem jednou uviděla za výkladem obchodu, byly fakt moc pěkné. Chtěla bych je, napadlo mě hned. Jen ta cena – to byl problém. Velký problém. Byla jsem mladá, dvacetiletá, a můj tehdejší kluk, ten na ně taky neměl.
Jak na to? Jak je získat? Jak k nim přijít a obout si je? Chodit v nich? Pyšnit se jimi? Přemýšlela jsem o tom a vymyslela to. Myslete si o mně cokoliv. Třeba že jsem byla mrcha. Asi máte pravdu. Tak trochu jsem mrcha byla. Nebo možná i víc.
„Slečno, můžu vás na něco pozvat?“ slyšela jsem už předtím několikrát od přibližně čtyřicetiletého muže v cukrárně, v níž jsem čekala na svou kamarádku. Pokaždé jsem mu tvrdě, jednoznačně, ale slušně dala najevo, že v žádném případě.
Jenže ty botičky. Ty vysněné botičky. Můj cíl. Střed pomyslného terče. Bylo to silnější než já. Vím, zní to asi divně. Ale já to tenkrát skutečně tak cítila.
„Slečno, můžu vás na něco pozvat?“ uslyšela jsem zase jednou od onoho člověka. Poprvé jsem si řekla: Nebuď blbá. Na botičky tě sice pozvat nemůže, ale třeba to u nich nějak skončí. Já je fakt chci. Co nejdřív. Jinou myšlenku jsem v té chvíli v hlavě neměla. I proto jsem tomu nejméně dvakrát staršímu člověku řekla: „Dobrý den. Můžete.“
Nechala jsem se pozvat na vodku s džusem. Ještě než ji přinesli, jsem si ho poprvé pořádně prohlédla. Odhadem měl skutečně kolem čtyřiceti let. Mírně prošedivělé skráně, černovlasý. Docela fešák, i když na starší pány jsem nikdy nebyla.
Povídali jsme si. O všem a o ničem. Čekala jsem lichotky, slova, která mě budou hodnotit jako mladou, krásnou, přitažlivou, zkrátka tu nejhezčí a nejlepší. Nedočkala jsem se toho.
Vyzvídal. Jak se mám, co dělám. Co se mi líbí, jaké mám v životě plány. A tak dále a tak dále. Ani mi nenabídl druhou vodku s džusem. Poděkoval, že jsem s ním strávila nějaký ten čas, zaplatil útratu, popřál mi hezký zbytek dne a odešel.
Botičky jsou v tahu, napadlo mě vzápětí. Měla jsem v plánu úplně jiný scénář, ale jaksi jej nezvládla. No nic, holka, nové krásné botičky nebudou, ale bosa naštěstí chodit nemusíš, utěšovala jsem se. Se slzičkami na krajíčku.
Nevím jak to dělal, ale za pár dnů byl v cukrárně zas. „Když jsem vás mohl pozvat konečně minule, můžu to teď udělat znovu,“ nastoupil na mě jednoznačně. Nová příležitost, blesklo mi hlavou. „Jasně,“ vyhrkla jsem až moc nadšeně. Neptal se, co si dám. Vodku s džusem tentokrát objednal hned a sám. Neprotestovala jsem.
Nějakou dobu se na mě dlouze díval. Teď to přijde, říkala jsem si. Teď tedy uslyším, jaká jsem jedinečná, jak po mně touží, jak mě chce.
Nebylo tomu tak.
Až se vynadíval, prolomil několikaminutové vzájemné mlčení. Navíc přešel k tykání. „Podívej se na mě pořádně. Víš, kdo jsem?“ zeptal se. Zatrnulo mi. Samozřejmě jsem nevěděla.
Po mém záporném zavrtění hlavou pokračoval. „Jsem tvůj táta. Ten tvůj táta, o kterém ti zřejmě máma řekla, že už dávno umřel.“
Měl pravdu. Nevím, jestli to bylo jen kvůli tomu, že jsem se v té chvíli rozbrečela, ale ty vysněné botičky mi cestou kolem obchodu s obuví koupil.
Pak jsme se scházeli pravidelně. Nejen v cukrárně.
ANDREA PUKLOVÁ

Žádné komentáře:

Okomentovat