Vítěz každého měsíčního kola získává poukaz na konzumaci zdarma v kavárně a vinárně Útulno v hodnotě 200 korun. Hlasovat mohou účastníci soutěže i náhodní čtenáři soutěžních příspěvků. Podmínkou pro získání ceny je předložení účtenky z kavárny Útulno v příslušném měsíci v jakékoli výši a vybrání výhry do měsíce od vyhlášení vítězství.

JAK SOUTĚŽIT? Soutěžní příspěvky na dané měsíční téma můžete posílat mailem na adresu sedljaro@gmail.com. Všechny se objeví na této stránce. Hlasování končí vždy o půlnoci poslední den příslušného měsíce. Pokud si pod příspěvkem nepřejete uvést celé své jméno, prosím upozorněte nás na to. Přejeme všem hodně dobrých nápadů.

pátek 8. března 2013

Příspěvek číslo 30: I BEZ FÍKOVÉHO LISTU


Sluší se – a taky je to určitě alespoň trochu potřebné – abych oba aktéry nejdřív představil.
Ona: 35 let, asistentka šéfa jisté firmy, dlouhonohá přírodní blondýna. Stačí?
On: 39 let, zaměstnanec v reklamní agentuře, vysoký, tmavovlasý a kudrnatý. Stačí? Musí stačit.
Bývaly doby, kdy se bezmezně milovali. Kdy jeden bez druhého neudělali ani krok. Jenže to už je dávno. Časem jejich duhový vztah přicházel o barvy a čím dál víc šedl. Možná i proto, že dítě, po kterém oba tolik toužili, nepřicházelo. Nepřišlo. A už ani nikdy nepřijde.
Oběma se stýskalo po vzrušení. Po takovém, jaké kdysi spolu zažívali. Proto je znovu hledali. Jenže už ne vzájemně, ale každý po svém. A každý jinak.
„Miláčku, zítra se zdržím. Jdu ke kadeřnici,“ nasadila jednou medovou tóninu svého hlasu manželka. Skutečně se zdržela. A dost. Jenže na její hlavě to poznat nebylo. Manžel to zaznamenal. Nic neřekl.
„Lásko, zítra přijdu později. Kolega slaví narozeniny. Kulaté,“ zdůraznil manželce zanedlouho její choť. Přišel později. O dost později. Z narozenin i z následného krátkého odskočení si do bytu své nové kolegyně z firmy.
Podobných upozornění i akcí přibývalo. O co jich bylo víc, o to méně slov a vět mezi nimi padalo. Oba ve vztahu plavali. Každý na jiný břeh. Neuvědomovali si to, ale cestou se taky začínali topit.
Jejich věc, řekne si člověk. Co si nadrobili, to si taky snědí. Dobře jim tak. Ať jim to chutná nebo nechutná.
Oni uvažovali jinak. Každý po svém. A hlavně – pokud možno pro sebe.
Kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp? Ne, tohle je nenapadlo. Alespoň zpočátku ne. I když časem to k tomu směřovat začalo. Chtěně? Nechtěně? To vědí jen oni dva.
Oba se zamilovali. Každý do svého partnera. Toho cizího. On do své nové kolegyně, která mu od samého počátku imponovala nejen svým mládím a skvostnou postavou, ale hlavně – jak tomu v duchu říkal – excelentní postelovou sestavou. Ona do svého kolouška, jenž byl čerstvý právník. Navazoval tím na rodinnou tradici. Na svého otce i děda.
Došlo k tomu, k čemu dojít muselo.
„Miláčku, nezlob se, ale nemá to cenu. Už s tebou nechci žít,“ řekla mu jednou. „Mám někoho jiného. Někoho, s kým je mi dobře,“ dodala.
Chvíli mlčel a tvářil se překvapeně. Pak, aby se neřeklo, zalapal po dechu. „Ty mě chceš opustit? Ty už mě fakt nemáš ráda? Jak můžeš hodit za hlavu všechno, co jsme spolu prožili?“
Pohledu do modrých očí té dlouhonohé přírodní blondýny se raději vyhnul. Věděl, že by jej stejně neustál.
Také on se chtěl rozvádět. Tohle mu hrálo do karet. Jenže netušil, co se na onom druhém břehu jejich skomírajícího manželství děje.
Že sice bude volný jak pták, jenže nahý jako Adam. Navíc i bez fíkového listu.
MAREK VERMOUZEK

Žádné komentáře:

Okomentovat