Vítěz každého měsíčního kola získává poukaz na konzumaci zdarma v kavárně a vinárně Útulno v hodnotě 200 korun. Hlasovat mohou účastníci soutěže i náhodní čtenáři soutěžních příspěvků. Podmínkou pro získání ceny je předložení účtenky z kavárny Útulno v příslušném měsíci v jakékoli výši a vybrání výhry do měsíce od vyhlášení vítězství.

JAK SOUTĚŽIT? Soutěžní příspěvky na dané měsíční téma můžete posílat mailem na adresu sedljaro@gmail.com. Všechny se objeví na této stránce. Hlasování končí vždy o půlnoci poslední den příslušného měsíce. Pokud si pod příspěvkem nepřejete uvést celé své jméno, prosím upozorněte nás na to. Přejeme všem hodně dobrých nápadů.

neděle 8. července 2012

Příspěvek číslo 5: PRÁZDNINOVEJ DEN

Probouzí mě dunění motoru lokomotivy opodál projíždějícího vlaku. Sluníčko už vylezlo nad obzor a začíná svůj denní maratón parného letního dne. Na stupnici teploměru na mě mrká šestadvacítka ve stínu, hodím okem na hodinky. Je půl osmé ráno a v hlavě mám dozvuky včerejší gardenpárty.
Přemítám, jestli ještě zavřu oko, nebo už vstanu. Vylézám ze spacáku na zápraží zahradního domku a pozoruji okolí. Začíná to pěkně, pomyslím si a pozorujíce okolní zahradu přepadávám do bazénu, který svou teplotou konkuruje Balatonu, nebo mému oblíbenému vodnímu ráji kousek za česko-rakouskou hranicí. Cákání vody postupně probouzí i ostatní spáče.
"Dobré ráno!" ozývá se zpoza chaty a v záplavě slunečních paprsků se objevuje silueta notně rozvrkočené postavy. "Sem tomu dal, nevíš kdy sem šel spát?" Se slepicemi, odpovídám, ale už jsi měl pěkně nakoupíno. "Ještě že je to jednou  za rok, ale pokaždý tomu dám." Směje se a s rozběhem atakuje vlnící se hladinu bazénu. Paráda, ani nepotřebujem moře.
Koupání si zpříjemňujeme tlacháním o životě a dětech, o našich ženách, v obou případech již skoro bývalých, a dáváme jim co proto. Postupně se z chaty vynořují další dva spáči a přidávají se k naší debatě. Do bazénu se jim moc nechce, tak pomalu vylézáme ven z bazénu, vstříc zatím příjemnému sluníčku a poklízíme pozůstatky včerejšího nerozhodného souboje.
Vítězství nad jídlem bylo kompenzováno vítězstvím piva. Odolnost druhého štěněte shodně přiznáváme vyčerpávající teplotě překračující 35° ve stínu. Jako tečka za vydařeným setkáním zaznívá klapnutí branky a rachocení klíče v prastarém zámku.
Stávkující ovladač od centrálního zamykání vozu Škoda-peněz se dostavuje jako letní bouře. No co se dá dělat, nasedáme do mého auta prostého takovýchto vymožeností a "zpříjemňujeme si" sváteční dopoledne návštěvou blízkého hyper-super s nutným nákupem nové baterie, během kterého se nestačím divit blbosti tohoto národa trávícího krásný horký den návštěvou nákupního svatostánku, místo odpočinku a užívání si vodních radovánek.
Vždyť kolik je za rok takovýchto dnů, pokud nepočítám nutnost cestování do přímořských destinací? Cestu zpět si zpestřujeme vodní lázní v myčce - vždyť i ten náš plecháč si zaslouží koupel. S vidinou samých pozitiv se vydávám do rozehřátého centra Brna vyzvednout děti a odporoučet se na zahradu mého domku, kde již čeká bazén plný vody mající teplotu moře.
  Zvoním, nikdo se neozývá. Parkoviště před domem, běžně plné, je poloprázdné a ze zrovna vyjíždějícího pick-upu na mě mává soused se spikleneckým úsměvem. Vytahuji mobil. Po chvíli zvonění ho někdo zvedá. Během hovoru zaznívají v dáli zvuky nákupního centra a mě se honí v hlavě myšlenky na vraždu v pominutí mysli z horka.
Na druhé straně utrženého sluchátka se dovídám, že děti nedostanu a zítra odjíždí na dovolenou. "Kráva blbá",  pokolikáté už tuto ohranou písničku slyším. A to nám ten den tak pěkně začal ...
PAVEL RAY SVOZIL

Žádné komentáře:

Okomentovat