Vítěz každého měsíčního kola získává poukaz na konzumaci zdarma v kavárně a vinárně Útulno v hodnotě 200 korun. Hlasovat mohou účastníci soutěže i náhodní čtenáři soutěžních příspěvků. Podmínkou pro získání ceny je předložení účtenky z kavárny Útulno v příslušném měsíci v jakékoli výši a vybrání výhry do měsíce od vyhlášení vítězství.

JAK SOUTĚŽIT? Soutěžní příspěvky na dané měsíční téma můžete posílat mailem na adresu sedljaro@gmail.com. Všechny se objeví na této stránce. Hlasování končí vždy o půlnoci poslední den příslušného měsíce. Pokud si pod příspěvkem nepřejete uvést celé své jméno, prosím upozorněte nás na to. Přejeme všem hodně dobrých nápadů.

sobota 7. července 2012

Příspěvek číslo 4: POSLEDNÍ SPOLEČNÁ

Bylo to každý rok stejné. Rodiče využívali třítýdenní celozávodní dovolenou ke stanování. Za ty roky, co jsme k onomu rybníku na Vysočině jezdili, jsme tam s bratrem znali už každý strom, každou hroudu, každý kámen. A společně nenáviděli borůvky. Jejich celodenní sbírání do dvou kýblů kvůli zavařování nám připadalo jako nejtvrdší prázdninový trest.
Každým rokem to bylo horší. Když mi bylo čtrnáct, pokusila jsem se postavit si hlavu. „Pod žádný stan už nejedu. Nebaví mě to, je to pro malé děti. A hlavně pro vás,“ řekla jsem tenkrát rodičům přidrzle. Vzali to v klidu. „A co bys dělala tak dlouho sama doma? Zkrátka pojedeš a hotovo. Za rok se o tom můžeme pobavit znovu,“ uslyšela jsem od nich.
Co bylo dál, je zřejmé. Stejný stan, stejný rybník, stejné stromy, a taky stejní lidé. Za ty roky se totiž vytvořila parta stanařů, kteří u onoho rybníka trávili dovolenou ve stejném termínu. Zkrátka všechno bylo stejné. Stejně nudné a odporné. Alespoň tak mi to tenkrát připadalo.
Bylo mi líto kusu ztracených prázdnin, připadalo mně, že den nemá čtyřiadvacet, ale snad osmačtyřicet hodin. Tradiční sbírání borůvek jsem se snažila nejprve sabotovat, jenže to nebylo nic platné. „Neodejdeme, dokud ty kýbly nenaplníme. A pokud se to nepodaří dneska, budeme pokračovat zítra,“ prohlásil otec rezolutně. Nakonec jsme to zvládli ještě týž den. I mou zásluhou – přestože jsem v duchu zuřila jak snad nikdy předtím.
Dny plynuly pomalu, ale všechno má svůj konec. Měla jej i tahle moje prázdninová dovolená. Nejhorší, jakou jsem do té doby v životě zažila. V té době mě vůbec nenapadlo, že už brzy svůj názor radikálně změním. Že z nejhorší se stane nejlepší. Byla totiž naše poslední společná.
Kdo mohl tušit, že místo táty jednou přijdou z jeho práce kolegové s tou neuvěřitelnou zprávou? „Váš tatínek se zabil na služební cestě v autě,“ zněla.
V.S.

Žádné komentáře:

Okomentovat